Få den lille Selvhjelpsboka her
Back to Blog

Vagusnerven, mineraler og riktig næring: Vårt beste verktøy til å gjenvinne god helse.

avfallsstoffer en sur kropp vagusnerven vagusnerven øvelser Nov 16, 2023

 

Det handler om balanse og helhet

mellom kropp og psyke. 

 

 

Det er vanskelig å vite hva som er riktig å gjøre for å bli frisk, så hva gjør vi?

 

 

Om vi tenker hvilke vaner vi har og hva vi spiser daglig, forstår vi at det påvirker kroppen vår. Da kan vi også gjøre noe med det selv.

Det er ganske logisk at næringen vi spiser, vannet vi drikker, stresset og den følelsesmessig belastningen vi opplever, vil være en stor del av det som utgjør helsen vår, og at vi har stor påvirkningskraft.

 

Da vil være naturlig å starte med mat, vann og stress. Det har ingen farlige bivirkninger eller negative konsekvenser for kroppen om vi begynner å gjøre noen endringer her. Ved å ta noen andre valg, kan vi ganske fort se om det vi gjør påvirker kroppen vår i positiv retning.

De mekanismene vi igangsetter når vi begynner å hjelpe kroppen vår, får også ofte i gang prosesser som får emosjonell bagasje opp i dagen igjen. Aktivering av vagusnerven er en del av denne prosessen, som er med på å gjenopprette forbindelsen mellom kropp og psyke.

 

   

Det handler om det som har en viktig rolle i utviklingen av sykdom.

 

Hydrering av kroppen:

Vi vet at det er viktig å holde kroppen hydrert og å tilføre nok mineraler som er kroppens byggesteiner. Det opprettholder et godt elektrolyttnivå og hjelper cellene i hele kroppen med å ta opp næring og å kvitte seg med avfallsstoffer.

I elektrolyttene får vi i salt, mineraler og nok vann som transporterer næringsstoffer, optimaliserer cellenes funksjoner, hydrerer kroppens celler og vev, fjerner avfallsstoffer og hindrer en sur kropp (lav PH). Her bør en bare bruke uraffinert havsalt og vann.

 

 

Stress:

er toksisk for kropp og psyke, og er den viktigste årsaken til sykdom. Konsekvensene av traumer og langvarig stress kan bli store.

Og konsekvensen av å gå med et langvarig stressnivå, er det samme som å ha et aktivert alarmsystem gående hele døgnet. Dette påvirker alle systemene vi har i kroppen, og tapper ressurser fra alle lagrene våre, spesielt salt og mineraler som er byggesteiner for kroppen og som nøytraliserer avfallsstoffer og sørger for at kroppen vår ikke blir for sur.

En sur kropp (lavPH) kan sammenlignes med sur nedbør som gir sure fjellvann slik at fisken dør. For mye forurensing gir en mineralubalanse som gjør at vannets egenskaper endrer seg og blir oksygenfattig og livløst, slik at fisk dør.

En riktig PH-balanse er helt essensielt for å opprettholde en frisk kropp. 

  

Vagusnerven:

En inaktiv vagusnerve vil kunne gi store helseproblemer.

Fordi vagusnerven, også kalt vandreren, går ned fra hodet på begge sider av halsen, og omslutter og påvirker alle organer helt ned til bekkenet vil en vagusnerve som ikke fungerer helt, ha store konsekvenser. Stress er med på å sette vagusnerven ut av spill slik at den ikke fungerer som den skal.

 Vagusnerven er kroppens bremsepedal på et stressaktivert nervesystem, og gir ro slik at kroppen får restituert, fordøyd maten, og får tid til å reparere kroppens celler og vev.

Kroppen produserer mer dopamin, serotonin og oxytoxin ved å stimulere vagusnerven og det kan hjelpe mot uro og depresjon og beskytte mot stress. 

Den påvirker fordøyelsesystemet, blodtrykk, hjerterytmen, roer ned nervesystemet og kommuniserer med hjernen og tarmene. Vi vet at vagusnerven lager en sterk kobling mellom fordøyelsen og hjernen. Vi kan aktivere den med enkle øvelser som samtidig vil hjelpe fordøyelsen vår og få ned stressnivået vårt.

For at fordøyelsen, tarmene, psyken, og følelsene våre skal kunne være i balanse, må vi unngå at nervesystemet vårt hele tiden er under stress og press.  Det lager problemer med fordøyelsen og tarmene, gir utmattelse, depresjon. Opplever du langvarig stress, eller har en en følelsesmessig bagasje, vil vagusnerven, psyke og kroppen påvirkes negativt av det. 

 

 

Toksiner : 

 Kjemikalier i hverdagen vår som vaskemidler, deodoranter, tannkrem, kosmetikk, hudkremer, hygieneprodukter som bleier, bind, tamponger, hårprodukter/farger, medikamenter, alkohol, forurensing i luft, jord og vann, mat full av kjemikalier, møbler, klær, materialene i husene våre gasser, bilene våre osv.

 

Maten vår:

Den maten vi kjøper i butikken, har ofte stoffer i seg vi ikke forstår hva er. Det er ofte ingredienser vi ikke har på kjøkkenet vårt, og som gjør at maten har lang holdbarhet, ser fin ut, og smaker godt. Vi kjenner til disse som ultraprossessert mat, og vi kjenner ikke til hvilke konsekvenser alle disse stoffene har på kroppen vår.

Vi spiser også for mye karbohydratrik mat som legger et voldsomt stort press på kroppens ressurser. Omdanning av karbohydratene kroppen blir tilført, er også belastende for leveren og for bukspyttkjertelen som produserer insulin for å holde blodsukkeret stabilt. Så mye som èn av 3 nordmenn har fettlever uten å vite det pga at de spiser for mye karbohydrater.

Vi kan vurdere om det ville være bedre å lage mat selv fra rene gode råvarer som har stoffer kroppen gjenkjenner, i motsetning til å fortsette å spise mat som er laget på fabrikk med ingredienser hverken vi eller kroppen gjenkjenner.

Nok næringsstoffer og mettet fett til kroppen vil jobbe sammen med vitaminer, mineraler og vann.  Et godt regulert nervesystem (vagusnerven) vil sørge for at kommunikasjonen mellom fordøyelse/hjerne fungerer. Da vil vi ha nok magesyre for å fordøye maten som skaper en god bakterieflora, og tarmen vil klare å ta opp næringsstoffer som bringer næringen ut i kroppen. 

 

Inaktivitet: 

For at kroppen skal kunne sirkulere blod, lymfe og væsker, og få oksygen og næring/avfallsstoffer inn og ut av kroppen må vi være i bevegelse, og vi må ha muskulatur for å være i bevegelse og for å lage energi. Vi arbeider ikke lenger manuelt, men er mye stillesittende, og barn er ikke lenger ute, men med i organisert aktivitet. Inaktivitet fører til at muskulaturen blir dårlig, sirkulasjonene stagnerer, og avfallsstoffer hopes opp i kroppen.

 

Elektromagnetisk stråling:

Det er stadig flere studier som forteller at all den strålingen vi omgir oss med i hverdagen vår er skadelig. Kroppen vår leder strøm godt gjennom væske og elektrolytter og blir påvirket av alle kildene til stråling vi har rundt oss. Nettbrett, mobiler, elektriske produkter, TV, elektriske biler, og overalt hvor vi er , signaler fra master som gjør at vi kan være "påkoblet".

   

   

 

Hva er disse avfallsstoffene og hvordan hoper de seg opp?

 

All næring vi tar inn i kroppen danner avfallsstoffer. Fordi vi bruker oksygen til å forbrenne næringen/veden inne i cellene, vil det bli et restprodukt/ "aske". Det er et syreholdig avfallsprodukt som lager et surt miljø/lav PH i kroppen, og dette avfallet må kroppen kvitte seg med via urin, svette og via pusten.

Da trenger kroppen salt/mineraler som nøytraliserer og lager en riktig PH, og må ha nok vann for å transportere avfallet bort og ut gjennom nyrene og urinen, svetting.

Når vi forbruker mye av kroppens lagre, må vi tilføre kroppen mer næring, mineraler, væske og hvile.

Vi har gode minerallagre når vi blir født og en god PH i kroppen. Etter som årene går, tærer vi på det lageret, og siden vi ikke er klar over at vi gjør det, tar lagrene slutt, avfallsstoffene hopes opp, kroppen blir sur og sykdom oppstår.

En viktig nøkkel til å holde kroppen frisk er å hydrert kroppen  med nok vann, salt og mineraler. De gir oss en god elektrolyttbalanse som er med på å holde balansen i kroppen, avgifte, transportere næringsstoffer rundt i kroppen og bidrar til god cellehelse og at kroppens elektriske signaler kan fungere bra.

 

 

 

 

Aktivering av vagusnerven

 

Det er ikke vanskelig å aktivere vagusnerven som fungerer som en en brems på et overaktivert nervesystem. Siden vagusnerven ligger rundt alle organene, vil vi kunne påvirke den med bevegelse, trening, pust, sang og latter.

Ved å bruke pusteteknikker kan du regulere stressnivået ditt og avspenne kroppen.

En stram hofteleddsbøyer/psoas kan klemme på nerven og forårsake fall i / dårlig energi, og kan også bidra til migrene.

 

Stress er kroppens største utfordring, og den verste. Det er vanskelig i dagens samfunn å holde stresset nede. De siste 3,5 årene har vært vanskelige for mange, da mediene kjører på men frykt i alle kanaler, prisene stiger på alt og b bekymringene stiger.

Klarer vi å ha en hverdag som er balansert, har vi kanskje utfordringer emosjonelt, som traumer, mestringsstrategier fra barndommen som ikke fungerer i voksen alder, triggere, relasjoner som kan være utfordrende, sorg og andre situasjoner.

Stress uansett årsak, vil trigge fight/ flight/ fright responsen for en kort eller lengre periode.

 

Få ned stress:

Øvelser for vagusaktivering

Når en kjenner seg stresset, ta tak i det og pust med magen! 

-Det enkleste er å puste inn med nesen 5 sekunder, holde pusten 3 sekunder, og puste ut gjennom munnen i 7 sekunder. Gjentas 3-5 minutter til du kjenner at kroppen roes ned.

-Diaframatisk/mellomgulv pust - rolige innpust og utpust, pust ned i magen og prøv å få til laaange utpust.

-Bade/dusje  i kaldt vann - eventuelt vaske nakke/hals i kaldt vann

-Yoga

Synge  - muskene i halsen stimulerer vagusnerven når du synger

-Bevegelse - når du beveger kroppen stimuleres også vagusnerven, prøv å få inn litt bevegelse/trening/dans/ chi gong hver dag.

-Akupunktur - visse punkt stimulerer vagusnerven.

-Massasje - særlig føtter og carotid sinus (sidene av nakken). Du kan fint massere selv.

-Puste gjennom venstre nesebor. Legg en finger over høyre nesebor og pust rolig og dypt noen minutter når du kjenner stress.